Literatuur/films/documentaires

Gelukkig is er steeds meer informatie te vinden over volwassenen met Asperger en Asperger-relaties. Hieronder een volgen boeken, films en documentaires die wij nuttig vonden.

Literatuur

Een Asperger-Relatie G. Slater-Walker
Is het eerste boek dat ik las en is geschreven door een Engels koppel waarvan hij Asperger heeft. Om de beurt hebben ze een hoofdstuk geschreven in het boek waarin ze openhartig schrijven over hun relatie. Ik vond het heel fijn om 'haar' stukken te lezen, omdat ik er veel van herkende en ze met veel liefde en respect over haar man schrijft. Michael vond het boek ook heel nuttig om te lezen; door te lezen hoe de NT partner de relatie ervaarde, snapte hij mij ook beter.

Het is een makkelijk te lezen en positief boek en door de verhalende kwaliteiten zeker een aanrader om mee te beginnen als partner van iemand met Asperger.

Als je partner Asperger-syndroom heeft - Maxina C. Aston
Een helder en duidelijk boek over hoe je jezelf en je relatie het best kunt aanpakken als je partner Asperger-syndroom heeft. Informatief, maar wel luchtig en eenvoudig geschreven. Zo komen er ook steeds kleine grappige voorbeelden aanbod van misverstanden die zijn ontstaan tussen de partner met en de partner zonder Asperger. Een erg herkenbaar en duidelijk boek vooral voor de partner-van.

Hulpgids Asperger-syndroom - T. Attwood
Leest Michael momenteel. Naar wat ik begrijp is het een zeer compleet en informatief boek over Asperger. Doordat het zo uitgebreid is leest het boek wel een stuk minder makkelijk weg, maar is desondanks wel helder en overzichtelijk geschreven.

Zeker voor de Aspies die informatie-verslaafd zijn en 'alles' willen weten van het syndroom is dit boek een must.

Werken aan je Asperger-relatie - Maxine C. Aston
Een praktisch boek met echte stappenplannen van hoe je bepaalde moeilijkheden in de communicatie kunt aanpakken. Zeker als je echt even de weg kwijt bent in hoe je nou dingen aan elkaar duidelijk kunt maken en elkaar begrijpen, vind je in dit boek duidelijke handvatten. Ook als je als Aspie moeilijk je gevoelens kunt uiten staan er zeer praktische tips in hoe je dat wel kunt doen door middel van kleuren en cijfers bijvoorbeeld.

Voor elke NT-AS relatie met de bijbehorende moeilijkheden, zijn er wel een aantal methodes te vinden in deze gids om de issues praktisch aan te pakken.

Werken met Asperger - Rudy Simone
Heeft Michael gelezen en vond het een nuttig boek. Hij heeft er bijvoorbeeld uit geleerd dat hij op zijn werk moet vragen naar duidelijkheid als iets niet helder genoeg wordt uitgelegd. Door te weten waar je zwakheden liggen en hoe je daarmee om kan gaan, kun je veel effectiever functioneren op je werk. Dit boek helpt met praktische tips en het geven van meer inzicht.

Verborgen Regels - Brenda Myles
Een praktische hulpgids waar 'alle' verborgen regels staan opgesomd in verschillende situaties. Het legt uit over de ongelooflijke hoeveelheid ongeschreven regels die voor NT personen eigenlijk vanzelfsprekend zijn.

Het boek is vooral gericht op kinderen/jongeren en ouders/professionals, om de sociale vaardigheden te kunnen aanleren. Maar als volwassen Aspie kan het nooit kwaad al die ongeschreven 'regels' eens door te lezen, wellicht zitten er nog veel regels tussen waar je geen weet van had. Als partner is het goed om je te beseffen hoeveel vanzelfsprekendheden in je leven eigenlijk nooit worden uitgelegd. En als ouder heb je helemaal veel invloed bij het leren van sociale vaardigheden aan je kind; het is belangrijk dat je kunt uitleggen wat de ongeschreven regels zijn in plaats van boos worden omdat hij/zij iets doet wat onnozel lijkt in jouw ogen.

What men with Aspergers Syndrome want to know about women, dating and relationshops - Maxine Aston
Een (Engels) boek met allerlei uitleggen over het gedrag van je (toekomstige) vrouwelijke NT partner. Elk hoofdstuk is een vraag over wanneer iets o.k. is om te doen of waarom je vrouw zo reageert als ze reageert. Ik heb ervaren dat het soms moeilijk is als NT partner om echt exact te kunnen uitleggen waarom je onredelijk reageert als je dat doet. Dat ontstaat omdat je het niet weet, het moeilijk onder woorden kunt brengen of omdat het 'in the heat of the moment' wordt gevraagd bijvoorbeeld.

Dit boek is een ideale handleiding, geschreven voor de persoon met Asperger. Ideaal voor elke Aspie die zijn vriendin/vrouw beter wil begrijpen en daarmee de relatie aanzienlijk verbeterd. 


Films

Voor ons tot nu toe de enige film waarin we het Aspergers syndroom herkennen zoals wij het kennen. Het is een film over een NT-AS relatie met ontzettend herkenbare situaties, zoals het 'redden' van zijn gedrag op feestjes en mooi om te zien wat zij zo interessant aan hem vind.

Adam gaat over een jongeman, met het Asperger Syndroom, die na de dood van zijn vader in hun appartement is blijven wonen. Wanneer Beth in het appartementsgebouw komt wonen groeit er een relatie tussen de twee. Dit romantische drama geeft een realistisch beeld over een relatie met een Aspie en zal in meer of mindere mate herkenbaar zijn voor iedereen die zich in zo'n relatie bevindt.


Documentaires / non-fictie filmpjes

My live with Aspergers': Daniel Wendler at TedxUniversityofArizona 
Daniel Wendler, een jongen met Asperger, spreekt tijdens TedxUniversityofArizona 18 minuten zeer inspirerend over zijn leven, zijn worstelingen en de rol van anderen daarin. (Engels)


Links

10 Tips voor een goede relatie als je partner autisme heeft
Ontzettend goede en kloppende opsomming van belangrijke tips. Ik moest zelf erg lachen om het herkennen van het oost-indisch doof zijn van de AS partner en de daarbij behorende uitspraak "dat heb je niet gezegd!". Het is het punt wat ik nog steeds het moeilijkst vind, maar ik zal ook eens kijken of de tip van nr. 7 werkt voor ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten